Kolorowe curry z ciecierzycą
- Blog, Lunch, Wszystkie przepisy
- 30 March 2020

Jest to bardzo łatwy przepis na curry. Pod jego nazwą kryje się tak wiele różnych wersji, że moglibyśmy przez wiele dni jeść curry, ale i każdego dnia z innymi warzywami i dodatkami. Czasem brakuje nam czasu i chcemy coś szybciutko zrobić, ale również dbamy o to, aby był to smaczny i zdrowy posiłek. Myślę, że ta wersja przypadnie Wam do gustu.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Kalorie dla 1 porcji: 454 kcal bez ryżu
Trudność: łatwe
Kategoria: lunch

Składniki:
3 kolorowe papryki pokroić w paski
2 puszki ciecierzycy
½ soku z dużej cytryny
Sól do smaku
Składniki sosu:
1 ½ puszki mleka kokosowego (możesz dać 1 puszkę i 200 ml wody kokosowej, aby sos był lżejszy) lub użyć innego mleka roślinnego
1 ½ łyżki sproszkowanego curry
60 g orzechów nerkowców
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki papryki chili
Dodatki:
ulubiony ryż
Przygotowanie:
- Na patelnie wlewamy trochę wody i dajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy pod przykryciem, aby papryka zmiękła.
- Następnie dodajemy ciecierzycę.
- W blenderze miksujemy najpierw wszystkie suche składniki na sos i koncentrat. Następnie dolewamy mleko.
- Cały sos wlewamy do warzyw i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.
- Podajemy z ulubionym ryżem.

Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)