Wegańskie ciasteczka
- Blog, Ciasteczka, Słodkości, Wszystkie przepisy
- 18 April 2020

Nie wiem jak to się stało, ale zaparzając sobie kawę stwierdziłam, że nie ma nic słodkiego do niej. W błyskawicznym tempie powstały owsiane ciasteczka. Tak nie wiele do nich potrzebujemy a zarazem same zdrowe składniki z warzyw i owoców. Możemy nie czuć wyrzutów sumienia, że skonsumowaliśmy kalorycznego np. batona.
Ilość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Kalorie dla 1 porcji: 110 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: ciasteczka

Składniki:
2 jabłka utrzeć na dużych oczkach
2 banany ugnieść widelcem
2 marchewki utrzeć na dużych oczkach
150 g płatków owsianych (mogą być całe lub rozdrobnione)
40 g rodzynek
40 g żurawiny
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Banany obrać i ugnieść widelcem. Dodać do nich utarte na dużych oczkach jabłka i marchew.
- Następnie dosypać płatki owsiane, olej kokosowy, masło orzechowe, syrop klonowy i cynamon. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Nakładamy łyżką i delikatnie spłaszczamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy 30 – 35 minut.

Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)