Warzywne gołąbki
- Blog, Lunch, Wszystkie przepisy
- 17 September 2020

Pewien czas temu nie wyobrażałam sobie posiłków bez mięsa a tym bardziej gołąbków, jednak po tych kilkunastu miesiącach mogę śmiało powiedzieć, że to nic strasznego wręcz przeciwnie w ogóle mi go nie brakuje. Natomiast gołąbki w wersji bezmięsnej są po prostu pyszne.
Ilość porcji: około 10 sztuk
Czas przygotowania: 50 min
Czas gotowania/pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1h 20 min
Kalorie dla 1 porcji: 177 kcal
Trudność: średnie
Kategoria: lunch

Składniki:
1 kapusta
200 g ryżu
100 g kaszy bulgur
½ szklanki soczewicy zielonej
½ szklanki soczewicy czerwonej
500 g pieczarek
1 cebula
2 marchewki
2 jajka
500 ml pasaty pomidorowej
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki kolendry
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki papryki chili
1 ½ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 ½ l wody lub bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- W kapuście wycinamy głąb. Jeśli uda nam się ściągnąć liście obcinamy tylko na każdym z nich zgrubioną łodygę i zalewamy liście wrzątkiem w misce. Jeśli jednak bardzo ciężko schodzą musimy zalać całą kapustę wrzątkiem i ostrożnie ściągać liście, gdy zmiękną.
- Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu, ale nie rozgotowujemy go.
- Soczewice zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 15 minut.
- Cebule kroimy lub miksujemy na drobno. Podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy do niej utartą marchewkę i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczarki drobno kroimy lub miksujemy podsmażamy do czasu wyparowania wody. Dodajemy do nich pokrojoną natkę pietruszki.
- Wszystko, co podsmażamy najlepiej przestudzić.
- Gdy mamy wszystkie warzywa podsmażone przekładamy do dużej misy i dodajemy resztę przypraw, jajka, suchą kaszę i mieszamy razem.
- Nakładamy na każdy liść po 2 łyżki farszu i zawijamy (pokazane na zdjęciach)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- W misce przygotowujemy sos pomidorowy. Do wywaru warzywnego lub wody wlewamy pasatę pomidorową oraz bazylię i oregano. Według uznania możemy dodać łyżeczkę cukru.
- Całym sosem zalewamy gołąbki.
- Zapiekamy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C. Co jakiś czas polewamy gołąbki sosem. Jeśli nam się za mocno przypiekają przykrywamy je.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)