Aromatyczna ośmiornica
- Blog, Lunch, Wszystkie przepisy
- 26 November 2020

Pewnie sporo z Was będzie miał opory przed przygotowaniem tego typu dania. Jedni nie wyobrażają sobie jak można lubić ośmiornicę z takimi mackami, innych odstraszy fakt przygotowania czegoś tak dziwnego i stwierdzi, że z pewnością jest to dość trudne. Nic z takich rzeczy, przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest takie trudne jakby się wydawało. Wystarczy postępować według kilku zasad i na pewno wyjdzie smaczna i mięciutka.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 45 min + 5 min
Całkowity czas: 1 h
Kalorie dla 1 porcji: 359 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: obiad, lunch,

Składniki:
1300 g ośmiornicy (może być mrożona)
Składniki na bulion:
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
50 ml octu jabłkowego lub winnego
Oliwa aromatyzowana:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Jeśli macie zamrożoną ośmiornicę wyciągnijcie ją dzień wcześniej i rozmrażajcie w lodówce przez noc. Nigdy nie róbcie tego w szybki sposób wrzucając do wody itp. Ponieważ straci swoją delikatność.
- W pierwszej kolejności trzeba usunąć poprzez wyciśnięcie otwór gębowy i odcięcie obu oczu (pokazane na zdjęciu)
- W dużym garnku zagotujcie wodę na bulion wraz z marchwią i przyprawami.
- Do gotującego się wywaru wkładamy ośmiornicę na cztery razy to znaczy: najpierw zanurzamy końce na 15 sekund, następnie wyciągamy na chwilę i ponownie zanurzamy na 15 sekund trochę więcej, trzeci raz tak samo i dopiero na czwarte zanurzenie wkładamy całą ośmiornicę. Gotujemy na średnim ogniu 45 minut.
- Określa się czas gotowania około ½ h na 1 kg ośmiornicy. Moja przy wadze 1300g była gotowana 45 minut i wyszła idealna.
- Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na mniejsze części.
- W miseczce przygotowujemy aromatyzowaną oliwę. Wylewamy zawartość na patelnię i rozgrzewamy ją, aby przeszły aromatem przypraw.
- Wkładamy kawałki ośmiornicy na rozgrzaną oliwę i smażymy 5-6 minut obracając, co jakiś czas, aby równomiernie się opiekły.
- Podajemy na liściach sałaty roszponki lub innej jaką lubicie.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)