Makowiec drożdżowy
- Blog, Boże Narodzenie, Sezonowe, Słodkości, Wszystkie przepisy, Wypieki
- 24 December 2020

Tego roku mogę się Wam pochwalić moim makowcem drożdżowym. Wiem, że wyda się to Wam zabawne, ale co tu w tym takiego szczególnego. No niestety w Dubaju jest zakaz maku pod każdą postacią także niestety nie mam takiej możliwości ani przywiezienia sobie z polski ani kupienia. Tym razem jestem w Polsce to szaleje z makiem.
Ilość porcji: 23
Czas przygotowania: 15 min + 1 h czas wyrastania ciasta
Czas gotowania/pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 2 h
Kalorie dla 1 porcji: 194 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: wypieki, słodkości

Skłądniki ciasta:
540 g mąki
50 g erytrolu lub 80 g drobnego cukru
¾ łyżeczki soli
25 g żywych drożdży lub 15 g suchych
75 g masła rozpuszczonego
1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka
Składniki nadzienia:
400 g masy makowej
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki.
- Do misy robota kuchennego dajemy mąkę, sól, słodzik, jajka, całość mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy.
- Na samym końcu dodajemy przestudzone rozpuszczone masło. Dobrze wyrabiamy, aby cisto wchłonęło tłuszcz.
- Odstawiamy cisto na godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto nam wyrośnie wykładamy na stolnicę lub matę silikonową. Delikatnie rozwałkowujemy ciasto, aby powstał prostokąt.
- Smarujemy całość masą makową i zwijamy w rulon jak na roladę.
- Gotową roladę makową zawijamy w pergamin, ale nie uciągamy go, pozostawiamy luz na wyrośnięcie ciasta. Końce papieru zakręcamy i staramy się włożyć pod spód lub ściskamy klipsem metalowym. Pamiętaj, aby łączenie pergaminu było pod spodem naszej rolady.
- Odstawiamy cisto na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia, dzięki temu nie powinien nam makowiec pękać.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 min w temperaturze 180 C.
by Kasia
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)