Dubai, United Arab Emirates
Wielkimi krokami zbliżamy się do Świąt Bożego Narodzenia nie wiem jak u Was, ale u mnie, co roku pojawia się właśnie taka ryba w zalewie. Z pewnością, każdy ma sporo najróżniejszych corocznych dań, jeśli jednak nie próbowaliście rybki w takiej postaci serdecznie polecam, a nie zawiedziecie się.
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Kalorie dla 1 porcji: 125 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: śniadanie, lunch
1 kg fileta ulubionej ryby
Sok z 1 cytryny
Sól do smaku
Pieprz do smaku
5 łyżek mąki do obtoczenia
Oliwa do smażenia
2 szklanki wody
½ szklanki octu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
5 liści laurowych
1 cebula pokrojona w plasterki
1. Rybę opłucz, osusz i przekrój na kawałki.
2. Skrop ją cytryną, posól i popieprz.
3. W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy. Zalewę gotuj z 5 minut.
4. Rybę obtocz w mące i usmaż na patelni.
5. Najlepiej poukładać kawałki ryby w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, gdyż rybę wkładamy na tydzień do lodówki, aby skruszała.
6. Gdy zalewa przestygnie zalewamy nią rybę i zamykamy pojemnik, przekładając go do lodówki.
7. Po około tygodniu ryba jest krucha i idealna do jedzenia.
Thank you for your blog. Really thank you! Keep writing. Talia Fritz Lissie