Wegańskie bezy bez jajek
- Blog, Ciasteczka, Słodkości, Wszystkie przepisy, Wypieki
- 29 January 2021

Wegańskie bezy, oczywiście, że tak. Dzięki Aquafaba czyli płynowi, który pozostaje nam po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli i innych strączków. Jak również możemy ułatwić sobie używając wodę z ciecierzycy z puszki, czy słoiczka. Ubijamy ją wtedy z cukrem pudrem i mamy pyszne bezy. Jest to super alternatywa dla wegan jak i osób, które nie mogą jeść jaj. Wydawałoby się, że takie bezy będą inaczej smakować, nic mylnego w smaku są do nie odróżnienia od zwykłych jajecznych. Mimo lekkiego zapachu cieciorki w momencie ubijania po upieczeniu zapach całkiem zanika. Możemy im oczywiście nadać dowolny kształt, malutkich bezików, większych mini torcików jak i duże kręgi do tortu. Masa potrzebuje może trochę więcej czasu do ubicia, ale gdy już jest gotowa to ładnie się trzyma i idzie nadać jej odpowiedni kształt.
Ilość porcji: około 10 dużych bezów
Czas przygotowania: około 35 min
Czas gotowania/pieczenia:1h 45 min do 2 h
Całkowity czas: 2 h 35 min
Kalorie dla 1 porcji: 65 kcal – bez dodatków
Trudność: łatwe
Kategoria: słodkości

Składniki bezów:
200 ml wody z ciecierzycy – aquafaba
160 g cukru pudru
1 łyżka octu jabłkowego
Składniki śmietanki:
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
Dowolne owoce
Przygotowanie:
- Przelewamy puszkę ciecierzycy przez sito. Do danej porcji potrzebujemy 200 ml płynu.
- Przelewamy wodę do misy miksera i zaczynamy ubijanie.
- Przesiewamy cukier puder przez sito i zaczynamy dodawać po łyżce, gdy nasza woda z cieciorki się spieni.
- Nie zrażać się dość długim ubijaniem. Mi zajęło to prawie 40 minut, ale też z tego względu, że w tym momencie miałam słabszy mikser. Jeśli od początku zaczniemy ubijać na szybszych obrotach czas się nam skróci.
- Pod koniec ubijania, gdy widzimy po podniesieniu trzepaczki, że masa jest już sztywna dolewamy ocet jabłkowy i jeszcze chwilę ubijamy.
- Przekładamy ubitą bezę na blachę nadając jej kształt, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcemy mniejsze bezy zachowajmy odstęp 2 cm gdyż beziki nieznacznie rosną. Jeśli chcemy upiec kręgi na tort, zalecałabym użycie dwóch blach i rozłożenie okręgów na wysokość około 3 cm.
- Nagrzewamy piekarnik na 130 C z termoobiegiem i pieczemy około 1h 45 minut do 2 h. w zależności od wielkości bezy. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy bezy do całkowitego wystudzenia.
- Mleczko kokosowe, aby ubić z nich śmietankę musi być bardzo dobrze schłodzone. Najlepiej z dzień czy dwa trzymać je w lodówce. Po otwarciu będzie widoczny oddzielony olej należy go wtedy odlać. Natomiast ściętą śmietankę należy przełożyć do miski i ubijać razem z cukrem pudrem na śmietankę. Nie jest ona tak zwarta jak normalna kremówka, ale bardzo fajną, lekką alternatywą dla osób mających nietolerancję na laktozę, czy wegan.
- Do udekorowania można użyć dowolnych owoców, czy bakalii.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)