Mazurek
- Blog, Ciasteczka, Sezonowe, Słodkości, Wielkanoc, Wszystkie przepisy
- 28 March 2021

Tak jak święta bez babek to nie święta, również nie może zabraknąć na nich mazurka. U mnie jest bardziej tradycyjny na kruchym cieście ze słodkim kajmakowym nadzieniem. Tak wiem, że to bomba kalorii, ale czasem można sobie poszaleć, tym bardziej, że są to rzeczy, które robimy i kosztujemy raz do roku.
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 15 min + 1 h chłodzenia ciasta
Czas gotowania/pieczenia: 25-30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Kalorie dla 1 porcji: 269 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: słodkości, wielkanoc

Składniki na ciasto:
350 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
Szczypta soli
350 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
Szczypta soli
Dodatki:
200 g masy kajmakowej
Garść orzechów włoskich
Garść rodzynek
Garść żurawiny
Garść migdałów
4 morele
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do misy robota. Dodajemy do niej pozostałe składniki i wyrabiamy aż ciasto zacznie się ładnie sklejać.
- Możemy oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Wtedy masło powinno być twardsze i starajmy się jak najszybciej je zagnieść.
- Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1 h do lodówki lub 30 minut do zamrażalnika.
- Ciasto dzielimy sobie na cztery części. Kształt oczywiście również dowolny. Dla pomocy wydrukowałam sobie kształt jajka i za pomocą radełka wycięłam odpowiedni wzór.
- Dla ułatwienia najlepiej każdą część rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia, ułatwi nam to jego przeniesienie na blachę. Jak również przykrywamy ciasto drugim kawałkiem papieru i tak wałkujemy. Ciasto nie będzie nam się przyklejać. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Przed włożeniem
- Z reszty ciasta robimy dowolną obwódkę dekoracyjną. Możemy zrobić warkoczyk lub sam rant. Przed włożeniem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
- Pieczemy w temperaturze 180 C około 25-30 minut.
- Następnie na wystudzone ciasto dajemy masę kajmakową. Można oczywiście ugotować puszkę mleka skondensowanego, jednakże proces ten trwa ponad 3 h. Ja użyłam gotowej masy.
- Na wierzchu dekorujemy jak nam wyobraźnia podpowiada. Ja tym razem pokroiłam orzechy i bakalie i nimi udekorowałam moje mazurki.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)