Kruchy z rabarbarem
- Blog, Słodkości, Wszystkie przepisy, Wypieki
- 25 April 2021

Placek kruchy z rabarbarem to już chyba klasyk. Aby było zabawniej to z tym miałam największy problem. Przepis udostępniony od mojej teściowej, której wychodzi przepyszny a w wersji z malinami jest obłędny. Także jeszcze musimy chwile poczekać aż nadejdzie ich sezon. Jednakże w wersji z rabarbarem jest również bardzo dobry. Przyznam się, że robię już do niego któreś podejście, bo nigdy nie był taki jak powinien. Ze względu na miejsce zamieszkania zawsze piekłam go na maślę i myślę, że to mógł być ten problem. Nie przepadam za mieszankami margaryn, lecz do tego ciasta najlepsza jest delma z masłem i mimo niechęci w końcu spróbowałam i dlatego się nim chwalę, że w końcu mi się udał.
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania/pieczenia: 45 -50 min
Całkowity czas: 1h 20 min
Kalorie dla 1 porcji: 217 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: wypieki

Składniki:
170 g delmy z masłem
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 kg rabarbaru
Składniki kruszonki:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
125 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Rabarbar kroimy w kostkę przekładamy do garnka zalewamy go wrzątkiem i dosłownie gotujemy 3 minuty do zmiany koloru, dzięki temu owoce nie puszczą za dużo oku i utraca tą cierpkość. Odsączamy na sitku.
- Ucieramy robotem delme razem z cukrem. Ucieramy dość długo na średnich obrotach.
- Następnie dodajemy po jednym jajku.
- W miseczce przesiewamy mąki razem z proszkiem.
- Do masy jajecznej dodajemy po trochu mąki oraz wodę aż wykorzystamy całość.
- Do wykonania kruszonki potrzebna nam będzie miska, w której umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy ręką aż powstaną grudki.
- Moja blacha ma wymiary 32×22 cm i ta porcja jest wystarczająca. Jeśli macie mniejszą lub większą zwiększcie lub zmniejszcie proporcje ciasta.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wszystkie owoce i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 170-180 C przez około 50 minut. Do zarumienienia się kruszonki.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)