
Mniszek lekarski to jedna z najbardziej znanych i powszechnie występujących roślin w Polsce. Jeszcze zeszłej wiosny mogłam tylko sobie o nim pomarzyć, lecz w tym roku udało się być w Polsce i móc nazbierać tego wartościowego kwiatu. Mniszek jest rośliną jadalną, często wykorzystywaną w kuchni, jako dodatek do sałatek. Może być spożywany na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku czy też w chyba najbardziej znanej formie naparów. Do użytku zewnętrznego można stosować go w postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli.
Syrop z mniszka to specyfik o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdzi się również, jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów.
Syrop z mniszka lekarskiego to ogromny zastrzyk witamin. W jego składzie znajdziemy witaminę C, ale także A oraz D. Jak również witaminy z grupy B.
Syrop z mniszka lekarskiego to również źródło minerałów. W jego składzie znajdziemy potas, magnez, krzem oraz żelazo. Dzięki nim syrop wspomoże układ pokarmowy i odpornościowy. W syropie z mniszka znajdziemy spore ilości asparaginy. Jest to aminokwas, który pobudza pracę mózgu. Syrop z mniszka potrafi załagodzić infekcje układu moczowego.
Cały przepis na syrop z mniszka lekarskiego znajdziecie na stronie w zakładce – Przetwory oraz pod linkiem https://ilove2cook.pl/2021/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego/
Wiele osób potocznie nazywa mniszka lekarskiego mleczem, jednak są to dwa różne kwiaty. Różni je przede wszystkim to, że mniszek lekarski jest jadalny i ma liczne właściwości zdrowotne. Natomiast mlecz polny nie nadaje się do spożycia.
Rośliny różnią się także wyglądem mniszek lekarski posiada kilka łodyg, które wyrastają z jednego miejsca bardzo blisko ziemi, są one pozbawione liści i zakończone jednym kwiatem. O mniszku lekarskim, w przeciwieństwie do mlecza nie można powiedzieć, iż rośnie tylko na jednej łodydze i ma więcej kwiatów.
W mniszku lekarskim znajdziemy:
- witaminę C, A, D, B
- minerały: potas, magnez, żelazo, krzem
- asparaginy
- aminokwasy
- antyoksydanty
Stosowanie wewnętrzne:
- stosowany podczas bólu gardła
- podczas kaszlu
- dolegliwości żołądkowych
- stymuluje wydzielanie większych ilości żółci
- wspomaga pracę układu pokarmowego
- wzmacnia odporność
- pomaga w walce z nadwagą
- w dolegliwościach skórnych
Dawkowanie:
Zaleca się, aby dzienne stosowanie syropu z mniszka lekarskiego nie przekroczyło dawki trzech łyżeczek. Nie jest powiedziane, że musi być stosowany jak lekarstwo, można go włączyć do diety, jako działanie profilaktyczne i wówczas dodać do napojów zamiast cukru lub na kanapkę.
Przeciwskazania:
Osoby mające wrzody lub nad kwasowość żołądka winni rezygnować z tego produktu. Uważać powinny również chorzy na niedrożność jelit i dróg żółciowych, a także cukrzycę.
Publikowane przeze mnie treści są moimi prywatnymi opiniami i nie należy ich traktować, jako porady (zdrowotnej, żywieniowej, kosmetycznej itp.). Zanim zaczniesz stosować określone produkty, rośliny, zioła, warzywa, owoce i inne rzeczy, o których mowa na moim blogu skontaktuj się wcześniej z lekarzem, dietetykiem lub specjalistą od zabiegów kosmetycznych. „Pamiętaj, aby samemu wyszukać dodatkowych informacji lub skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem oraz że ty sam/sama podejmujesz decyzje żywieniowe i inne, o których możesz przeczytać na tym blogu na własną odpowiedzialność.”
iLove2COOK.PL