Syrop z mniszka lekarskiego
- Blog, Przetwory, Wszystkie przepisy
- 12 May 2021

Syrop z mniszka lekarskiego uzyskujemy z kwiatów, łodygi lub korzeni. Mój syrop jest z samy kwiatków mniszka lekarskiego. Najlepszym czasem na zbiór kwiatów jest maj. Taki syrop ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, oraz bogaty jest w cenne składniki takie jak witamina A, C, D. Szerzej opisane zagadnienie na temat syropu z mniszka lekarskiego znajdziecie również na mojej stronie w zakładce – Zdrowie https://ilove2cook.pl/2021/05/mniszek-lekarski/
Ilość porcji: około 800 ml
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania/pieczenia: 2 h 30 min + 1 dzień na odstanie wywaru
Całkowity czas: 2 h 50 min
Trudność: łatwe
Kategoria: zdrowie

Składniki:
500 kwiatków mniszka lekarskiego – 500 g
1 litr wody
1 kg cukru
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Najlepszym miesiącem dla zbioru kwiatów mniszka lekarskiego jest maj.
- Kwiaty powinno zbierać w słoneczne południe, gdy kwiaty się otworzą, gdyż w pochmurny dzień będą zamknięte.
- Oczywiście staramy się zbierać je w miejscach z dala od ruchliwej drogi.
- Nie pomyl również mniszka lekarskiego z mleczem, gdyż mają bardzo podobne kwiaty jednak rosną ciut inaczej. Przyjrzyj się załączonemu zdjęciu dla porównania.
- Po zebraniu kwiatów rozkładamy je na 30 minut na papierze, aby powychodziły z nich wszystkie robaczki.
- Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Garnek przykrywamy.
- Od momentu zagotowania, gdy zaczyna nam woda bulgotać zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem 20 min.
- Po tym czasie odstawiamy na 24 h.
- Kolejnego dnia przecedzamy nasz syrop prze ściereczkę, bądź pieluszkę i dobrze wyciskamy całą zawartość soku.
- Przecedzony sok wstawiamy na palnik, dodajemy do niego sok z cytryny oraz cukier i gotujemy 2 h.
- W między czasie szykujemy sobie słoiczki (mi wyszło 5 małych po drzemie oraz 2 malutkie od przecieru).
- Gorący syrop przelewamy od razu do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką do wystudzenia.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya
20 February 2022

Kiszona dynia
17 February 2022

Babka czekoladowa
17 December 2021

Soczewicowe burgery
9 December 2021

Bananowo-kokosowe pancakes
9 December 2021

Letnia sałatka na zimę
28 July 2021

Pasta z bobu i jajka
27 July 2021
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)
Tags
aromatyczne
awokado
borówki
cebula
chleb
ciecierzyca
cukinia
cynamon
czosnek
deser
dla dzieci
jajka
jajko
kalafior
lunch
marchew
mleko kokosowe
mąka
naleśniki
obiad
ogórek
olej kokosowy
orzechy
owoce
pancakes
papryka
pieczarki
pieczywo
placuszki
pomidor
pyszne
ryż
sałatka
sos sojowy
szpinak
szybkie
słodkości
warzywa
wegańskie
wegetariańskie
wypieki
ziemniaki
zupa
łatwe
śniadanie