Cukiniowe placuszki
- Blog, Lunch, Wszystkie przepisy
- 26 July 2021

Lato obfituje w cudowne warzywa, z których możemy przygotowywać mnóstwo smakowitych dań. W obecnym czasie obrodziło nam w cukinie. Nawe w moim ogródku już są gotowe do zerwania. Wiadomo nie w tak dużych ilościach, ale radość z własnego zbioru jest ogromna. Z tego też względu chce Wam zaproponować pyszny obiad w postaci cukiniowych placuszków. Są mięciutkie, delikatne i świetną alternatywą, gdy znudzą nam się placki ziemniaczane.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Kalorie dla 1 porcji: 315 kcal
Trudność: łatwe
Kategoria: obiad, lunch
Składniki:
2 cukinie (ile osób tyle cukinii + proporcjonalnie reszta składników)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki orkiszowej lub innej
Garść koperku
Sól do smaku
Pieprz do smaku Olej do smażenia
Dodatki:
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinie obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Odstawiamy na 5 minut, aby puściły sok i następne odciskamy cały sok.
- Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebule, jajko, makę oraz sól i piperz.
- Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Najlepiej kłaść nie za duże placuszki, gdyż są mięciutkie i przy większym może być problem z przewróceniem.
- Możemy zjeść same lub z dodatkiem sosu jogurtowego.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)