Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya
- Blog, Słodkości, Wszystkie przepisy
- 20 February 2022

Jak co roku tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Bez względu na to ile pączki mają kalorii uwielbiam je. W taki dzień to w szczególności nie przejdę obok nich bokiem. Tym razem postanowiłam zrobić trochę inną wersję, ale również pyszną zaczerpniętą z kuchni arabskiej, są to pączki zwane Zalabya. Jest ona deserem, który można spotkać w wielu krajach śródziemnomorskich. Są to nie duże kuleczki pieczone na głębokim tłuszczu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ze względu na ciasto drożdżowe są odzwierciedleniem naszych pączków. Zamiast nadzienia są one polewane syropek daktylowym, oprószane cukrem pudrem z cynamonem czy pistacjami.
Ilość porcji: około 100 sztuk
Czas przygotowania: 10 min + 1 h wyrastania ciasta
Czas gotowania/pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1h 45 min
Kalorie dla 1 porcji: 21 kcal/1 sztuka
Trudność: łatwe
Kategoria: słodkości, deser,
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli
75 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych drożdży
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
460 g tłustego jogurtu naturalnego (powinien być w temperaturze pokojowej)
Dodatki:
2-3 litry oleju do smażenia
Syrop daktylowy lub syrop klonowy
Pistacje do posypania
Przygotowanie:
- Jeśli używamy żywych drożdży mieszamy je w miseczce razem z cukrem pudrem. Jeśli suchych drożdży dodajemy je do głównej misy razem ze wszystkimi produktami.
- Do głównej misy robota dajemy wszystkie składniki oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy całość na średnich obrotach aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy a około 1 h do podwojenia swojej objętości.
- Następnie rozgrzewamy nasz olej najlepiej w garnku lub na patelni o większej średnicy. Aby wiedzieć, że nasz olej jest już odpowiednia rozgrzany możemy wrzucić kawałek surowego ziemniaka. Gdy ziemniak zacznie skwierczeć możemy zacząć wrzucać nasze pączusie.
- Ciasto najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć róg na około 1,5 cm średnicy.
- Wyciskamy nie duże kuleczki również około 1,5 cm. Odrywamy je palcami umoczonymi w oliwie, aby ciasto nie przyklejało nam się za mocno do palców.
- Pieczemy do zarumienienia się kuleczek przewracając je, co chwile łyżką cedzakową.
- Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
- Polewamy je dowolnym syropem i posypujemy pistacjami.
Szukaj
Najnowsze wpisy

Mini pączki w wersji arabskiej – Zalabya

Kiszona dynia

Babka czekoladowa

Soczewicowe burgery

Bananowo-kokosowe pancakes

Letnia sałatka na zimę

Pasta z bobu i jajka
Archiwa
- February 2022 (2)
- December 2021 (3)
- July 2021 (4)
- May 2021 (7)
- April 2021 (10)
- March 2021 (4)
- February 2021 (10)
- January 2021 (4)
- December 2020 (10)
- November 2020 (6)
- October 2020 (3)
- September 2020 (6)
- August 2020 (14)
- July 2020 (31)
- June 2020 (36)
- May 2020 (59)
- April 2020 (81)
- March 2020 (23)
- February 2020 (2)